Esküvői játékok

Lakodalmi játékok
Ebben a részben néhány lakodalmi játékot sorolok fel, melyek kellemes szórakozást nyújtanak a násznépek. Természetesen rengeteg verziója látott már napvilágot ezeknek a lakodalmi játékoknak, itt csak egy rövid ízelítőt találtok a vőfélyek széles játékpalettájából.
Gyümölcstánc:
Egy nagyon egyszerű lakolalmi táncos játék. A násznép tagjai párokban táncolnak, oly módon, hogy a homlokukkal megpróbálnak megtartani egy almát vagy narancsot. Amelyik pár homloka közül kicsúszik a gyümölcs, az kiesik a játékból, így a végén egy páros lesz a győztes.

Lufitánc:
Hasonló az előző tánchoz, ám itt egy-egy lufit kötnek a hölgyek bokájához, és a táncoló pároknak ki kell durrantania a többi pár lufiját. Az nyer, akinek a lufija a legtovább bírja.

Tojásgörgetés:
A vőlegény feláll egy székre kis terpeszben, a menyasszonynak pedig egy tojást kell átgörgetnie az egyik bokájától a másikig a nadrágján keresztül.

Lábfelismerés:
Az egyik legismertebb lakodalmi játék. A vőlegény és a menyasszony is lehet a főszereplő. Ha a vőlegényt választja a vőfély, akkor a násznépből néhány hölgyet (és a menyasszonyt) ültetnek egy széksorra, ahol mindenkinek szabaddá kell tennie a bokáját/vádliját. A vőlegény feladata, hogy bekötött szemmel felismerje kedvese lábát.

Kvízjáték cipővel:
A vőlegény és a menyasszony leülnek a tánctér közepére egymásnak háttal egy-egy székre. Leveszik a cipőjüket, és mindketten kezükbe fognak egy vőlegény és egy menyasszonycipőt is. A vőfély vagy ceremóniamester kérdéseket tesz fel róluk. Mindkettőjüknek az a feladat, hogy ha úgy érzik, hogy a kérdés (pl. ki a hangosabb veszekedésnél) inkább a vőlegényre igaz, akkor a vőlegény cipőjét kell felemelniük, ha inkább a menyasszonyra, akkor pedig a menyasszony cipőjét. A játék lényege tehát, hogy ugyanazt a cipőt emeljék a magasba a kérdések során, hisz ez bizonyítja, hogy ismerik egymást, egymás szokásait…

Székfoglaló játék:
A tánctér közepén kör alakban elhelyeznek jó sok széket. A násznépnek táncolnia kell, majd amikor a vőfély megállítja a zenét, mindenkinek el kell foglalnia egy széket. Minden körben kivesz a körből egy széket a vőfély, így csökken a játékban lévő táncosok száma. A végén pedig már csak egy szék marad, így egyvalaki nyerhet a násznépből. Gyakran egy üveg pezsgő a játék tétje.

Seprűtánc:
Ehhez a játékhoz egy seprűt vagy partvist szoktak használni. Szabálya nagyon egyszerű: párokban táncol a násznép, a seprűt pedig ha megkapja egy pár, amilyen gyorsan csak tudja, át kell adnia egy másik táncoló párnak. Az a pár esik ki, akinél a seprű van, amikor a zene megáll. Így minden körben kiesik egy pár, és a végén egy győztes táncospár marad.

Kocsijáték:
Ebben a játékban a násznép néhány tagja a tánctéren leül egy pár székre. A székek halmaza egy lovaskocsit szimbolizál, így minden szék a lovaskocsi egy-egy részét jelképezi. Vannak kerekek, lovak, kocsihajtó, és persze van vőlegény és menyasszony is, mint utasok. A vőfély egy humoros történetet mesél el. A feladat az, hogy ha valaki a történet során meghallja a saját nevét (pontosabban amit jelképez, pl. “kerék”), akkor fel kell állnia és gyorsan vissza is kell ülnie. Ha valaki téveszt, akkor innia kell egy felest. Egy jó hosszú történet során elég sok hibázás fordul elő ahhoz, hogy egy nagy ivászatba torkoljon a játék.

Újságpapír tánc:
Minden párnak egy újságpapíron kell táncolnia, amit időről időre félbe kell hajtani. Egyre nehezebb így táncolni, ha valaki lelép az újságról, akkor kiesik. A végén tehát egy pár győzedelmeskedik.

Bolondmenyasszony:
Többféleképpen is szokták játszani, lényege, hogy a vőlegény egy menyasszonynak öltözött férfivel kell, hogy táncoljon, vagy valamilyen feladatot elvégezzen.

Cipő választás:
A hölgyek elhelyezik a cipőjüket a tánctér közepén. A cipőhalmazból aztán minden férfi választ egy cipőt, és a tulajdonosával táncol egyet. A tánc beindításához, felpörgetéséhez ideális játék.

Lányok és fiúk tánca:
Itt a hölgyek és a férfiak egy-egy sort alkotva táncolnak egymással szemben. A hölgyek rendszerint kánkánt, a férfiak pedig csárdást. Egyfajta viadal (verseny) is a két fél között. Természetesen a végén a hölgyeket szokták győztesnek kikiáltani.

Pénzsöprés:
A násznép aprópénzt dobál a tánctér közepére, amit az ifjú párnak össze kell söpörnie, össze kell gyűjtenie. Egy szatyrot, seprűt és lapátot kapnak a feladathoz. Gonoszabb násznéptagok persze mindent elkövetnek, hogy a párnak minél nehezebb dolga legyen.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük